Ochranné nápoje

Vydáno: 14 minut čtení

Poskytování ochranných nápojů je jedním z opatření, které je zaměstnavatel povinen přijímat s ohledem na hodnocení rizik, výsledky jejich hodnocení a výsledky pravidelně prováděných kontrol BOZP. Příslušná právní úprava je zakotvena § 104 ZP , v § 8 nařízení vlády č. 361/2007 Sb. , kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci. Ve vztahu k citovanému § 8 však není možné zapomínat ani na § 4a téhož nařízení, které řeší hygienické ztráty tekutin. Základem pro hodnocení rizik možného ohrožení zdraví zaměstnanců je hodnocení expozic a zátěží faktorů pracovního prostředí s přihlédnutím k pracovním podmínkám. Na základě výsledků hodnocení rizik je pak, s ohledem na použitá technická či jiná opatření, třeba (po zjištění účinnosti a spolehlivosti těchto opatření) přijmout případná další opatření. Takovýto postup se vztahuje i na poskytování ochranných nápojů na pracovištích s pracovní zátěží teplem nebo chladem. O poskytování ochranných nápojů je zaměstnavatel povinen vést řádnou dokumentaci.

Ochranné nápoje
JUDr.
Eva
Dandová
V případě existence škodliviny, která působí na zdraví zaměstnance při výkonu jeho práce, má zaměstnavatel povinnost přednostně zamezit vzniku a šíření škodliviny a dále omezit vliv škodliviny na zdraví svých zaměstnanců. Pokud snížení expozice příslušné škodliviny nelze zajistit dostatečně obecnými postupy (větráním, snížením intenzity sálání zdroje tepla, zřízením clon proti sálání tepla apod.), případně organizačními opatřeními (vhodná organizace práce, rozvržení pracovní doby a doby odpočinku, a to včetně pracovních přestávek a bezpečnostních přestávek), teprve pak přichází na řadu postup spočívající v přijetí individuálních ochranných opatření. Takovým je pak například poskytování ochranných nápojů.
Ochranný nápoj se poskytuje zaměstnanci k ochraně zdraví před účinky zátěže teplem nebo chladem. Z tohoto pohledu je žádoucí, aby zaměstnavatel, zejména při rozhodování, jaký druh ochranného nápoje má zvolit, projednával tyto otázky s lékařem, který pro něj zajišťuje pracovnělékařské služby. Tento lékař na základě svých odborných znalostí a dostupných informací musí znát, jaké nároky vyžadují práce vykonávané na pracovištích na zaměstnance, jaké je na pracovištích zaměstnavatele pracovní prostředí, jaké je složení zaměstnanců a jakého jsou věku. Důležité jsou tyto skutečnosti zejména pro pracoviště s extrémní tepelnou zátěží, a to zejména s ohledem na zátěž srdečně cévní soustavy a periferního krevního oběhu zaměstnanců. Obdobně je třeba postupovat i v případě druhé extrémní zátěže – od možných negativních vlivů výkonu práce v podmínkách chladové zátěže.
Smyslem poskytování ochranných nápojů není jen doplňování tekutin, ale i minerálních látek v těle, ztracených potem a dýcháním. Ochranné nápoje tak mohou obsahovat i potravní doplňky ve smyslu § 2 písm. g) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích. Jedná se o koncentrované zdroje vitamínů a minerálních látek nebo dalších látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem, obsažených v potravině samostatně nebo v kombinaci, určené k přímé spotřebě v malých odměřených množstvích. Z uvedeného je zřejmé, že ochranným nápojem nebude pitná voda. Již zmiňovaná nutnost posouzení zdravotních rizik ve vztahu k poskytování a konzumaci ochranných nápojů vychází tedy i z toho, že ochranné nápoje nejsou užívány dlouhodobě a s ohledem na jejich složení tedy mohou působit na zdraví zaměstnanců. Ochranný nápoj musí být zdravotně nezávadný a nesmí obsahovat více jak 6,5 hmotnostních procent cukru, může však obsahovat látky zvyšující odolnost organismu. Množství alkoholu nesmí v něm překročit 1 hmotnostní procento. Ochranný nápoj pro mladistvého zaměstnance však nesmí obsahovat alkohol vůbec. Ochranný nápoj chrání před zátěží teplem a poskytuje se v množství odpovídajícím nejméně 70 % ztráty tekutin a minerálních látek potem a dýcháním za osmihodinovou směnu. Ochranný nápoj chránící před zátěží chladem se poskytuje teplý v množství alespoň půl litru za osmihodinovou směnu.
Mikroklimatické podmínky
Problematika poskytování ochranných nápojů bezprostředně souvisí s právní úpravou podmínek ochrany zdraví při práci s rizikovými faktory mikroklimatických podmínek.
Základem právní úpravy mikroklimatických podmínek i poskytování ochranných nápojů je dělení práce do třídy podle celkového průměrného energetického výdaje (M) vyjádřeného v

Související dokumenty

Související články

Poskytujeme zaměstnancům ochranné nápoje
BOZP v odvětví ubytování, stravování a pohostinství
Systémy založené na umělé inteligenci a BOZP
Zranitelné skupiny pracovníků a BOZP
Bezpečnost práce a letní problémy na pracovišti
Poučení se z incidentů, nehod a katastrof
Pracovní úrazovost a duševní zdraví v zemědělství
Zaměstnavatel by měl důsledně vyhodnotit rizika spojená s chůzí na pracovištích
Využívání umělé inteligence ve vzdělávání
Svářeči a předcházení ohrožení jejich zdraví
Zamyšlení nad obsahem slov "bezpečnost práce"
Nepřetržitý odpočinek a ochrana zdraví při práci
Jak se ochránit před pokutami při porušování bezpečnosti práce
Ochrana zdraví a souladu rodinného a pracovního života
Pozor na pracovní úrazy, kde zdrojem jsou žebříky
Řízení BOZP v odvětví dopravy a skladování
Kolaborativní roboti
Povinnosti zaměstnavatelů v oblasti BOZP
Práva a povinnosti zaměstnanců v oblasti BOZP

Související otázky a odpovědi

Příspěvek na ochranné nápoje
Školení první pomoci
Práce ve výšce za nepříznivého počasí na zahraničním pracovišti
Práce ve ztíženém prostředí
Bezpečnostní listy na pracovišti
Periodická prohlídka - návaznost na další prohlídku
Lékařská prohlídka zaměstnance
Posouzení příčinné souvislosti s pracovním úrazem
Pozbytí zdravotní způsobilosti a možná řešení
Povinnost absolvovat preventivní lékařské prohlídky
Zdanění náhrad při pracovním úrazu
Pracovní úraz
Odškodnění pracovního úrazu
Pracovnělékařská prohlídka
Lékařské prohlídky - daňová uznatelnost
Smluvní lékař - lékařské prohlídky
Úrazové pojištění u dohody o provedení práce
Testování a očkování v sociálních službách
Odmítnutí testování na přítomnost covid-19
Zkouška na alkohol v krvi
Vstupní lékařská prohlídka pro administrativního pracovníka - smluvní lékař

Související pracovní situace

Pitný režim zaměstnanců
Diisokyanáty a posuzování zdravotní způsobilosti k práci
Práce s azbestem
Práce s azbestem – Fyzické osoby jako zadavatelé stavby či její zhotovitelé
Pravidelné provádění detalkoholových zkoušek u zaměstnavatele
Práce s azbestem – Povinnosti pro OSVČ a další osoby
Odpovědnost zaměstnavatele za zajištění BOZP
Neutěšený stav pracovišť. Jak zajistit úklid?
Nebezpečné látky a hodnocení rizik
Pozor zlý pes, aneb mazlíčci na pracovišti
Prověrka nebo audit BOZP, jaký je v tom rozdíl?
Odborová organizace oznámila zaměstnavateli kontrolu nad stavem BOZP
Vstupní pracovnělékařské prohlídky u dohodářů
Mladiství a provádění pracovnělékařských prohlídek
Provádění školení BOZP mladistvých zaměstnanců
Stal se neobvyklý úraz, co s tím?
Výdejníky, sodobary a watercoolery na pracovišti
Programy podpory zdraví
Úrazem postižený zaměstnanec požil alkohol a nebyl odškodněn
Zajišťujeme pitný režim našich zaměstnanců z vlastní studny

Související zákony

§ 104 zákona č. 262/2006 Sb.